Tjeerds Brainfarts, wat?

Met onregelmatige regelmaat schrijf ik over mijn leven in de bergen, de staat van de wereld, het roerige schrijvers- en uitgeversleven en al wat mijn brein op dat moment uitpoept. Lekkere brainfarts dus!

Ik woon deels in Mallnitz, een Alpendorpje in het hooggebergte van Oostenrijk, en deels in de fijnste rotstad van het land, my hometown Rotterdam. Werkzaam als schrijver én uitgever bij mijn eigenste spicy uitgeverij Jalapeño Books.

Het streven is om minstens één keer per week een verse brainfart te versturen naar alle abonnees.

Tjeerds Brainfarts zijn gratis te lezen. Maar voor betalende abonnees is er meer! Je krijgt toegang tot exclusieve content en andere extra’s, zoals korting op de boeken die worden uitgegeven via Jalapeño Books. Geïnteresseerd? Vul hieronder je mailadres in en subscribe!

Wie is die gozer?

Reizende kluizenaar, eigenzinnige uitgever, vrij dolende ziel.

Bart Nijman, Nijmans Nieuwsbriefje

Geboren en getogen in Rotterdam. De passie (oh boy, passie…) voor schrijven is ontstaan al op de basisschool, maar kwam pas echt tot bloei op de middelbare school bij de lessen Nederlands van meneer Both en later meneer Bakker.

Nederlands docenten van de oude stempel die mijn sluimerende liefde voor verhalende taal ten volle tot bloei hebben gebracht. In een ver verleden studeerde ik bedrijfseconomie en cultuurwetenschappen.

Tjeerd is een Oer-Rotterdammer met een pen van scheepstouw en staalkabel.

Johnny Quid, GeenStijl

Vanwege mijn liefde voor snowboarden, outdoor sport en reizen ben ik als vanzelfsprekend in de reisjournalistiek terecht gekomen, waarbij ik regelmatig de uitstap heb gemaakt naar het maken van human interest verhalen en conflictreportages (Operatie Cast Lead, Israël & Palestijnse gebieden).

Op ski’s en met een tentje ben ik bij -20 de Poolcirkel overgestoken, ik heb waterpijp gerookt in Amman, ben beschoten op de Westbank, word elk jaar onmeunig dronken bij het wintersport openingsconcert in Ischgl, heb carnaval gevierd in Panama Stad, ging als miljonair een weekendje naar Mexico met een Dreamliner en heb de mooiste offpiste afdalingen gemaakt in Noorwegen. Reportages, columns en blogs over deze en al mijn andere reizen en avonturen verschenen in uiteenlopende print en online media.

Tjeerd heeft een lekker pennetje.

Fanny Glazenburg, hoofdredacteur Roots & Seasons

Voor Discovery Channel maakte ik deel uit van een team extreme sporters en obstacle runners. In 2015 kwalificeerde ik me in Parijs voor de Wereldkampioenschappen Obstacle Running in de Verenigde Staten.

Nieuw Rotterdams talent!

Suzanne Stam, Algemeen Dagblad

In 2013 schreef ik Villa Gladiola, mijn eerste thriller en goed voor twee vakjury nominaties en een lezersjury prijs voor beste Nederlandstalige debuutroman in het spannende genre.

In 2017 verscheen mijn tweede thriller, Eeuwig Donker. Met dit boek won ik een Indie Award voor Beste Boek 2017. The Indie Awards zijn dé literaire boekenprijzen voor auteurs die hun boeken in eigen beheer uitgeven.

Tjeerd zet met Eeuwig Donker zijn naam weer in de spotlights, een schrijver die wat mij betreft niet onder doet voor Stephen King en Cody McFadyen.

Caroline Kuiper, boekblogger

Op 1 oktober 2018 zag mijn derde thriller RÄV het levenslicht. RÄV werd genomineerd (shortlist) voor de Alice Indie Boekprijs 2019 (Beste Indie-boek).

Tjeerd Langstraat bewijst met ‘RÄV’ niet alleen waarom hij alle gewonnen prijzen voor zijn schrijfstijl waard is, maar ook waarom hij als Indie-auteur nog meer eer zou moeten krijgen.

Judith Regeling, boekblogger

Maart 2021 kwam Evi uit, de vierde thriller in de Jan Vos reeks.

Op 1 mei 2021 kwam R.I.P. uit. Mijn persoonlijke verhaal over depressies en de (daarmee samenhangende) ellende die de coronamaatregelen veroorzaken.

En op 1 juli 2022 verscheen Tossa, een “onweerstaanbare roman over vrijheid, vriendschap, liefde en de dood”.

Tjeerd Langstraat laat je naar adem snakken. Wat mij betreft kan deze Rotterdamse schrijver zich echt meten met de bekende thrillerschrijvers die ons land rijk is.

Patricia de Ryck, journalist 


En die uitgeverij dan?

De jalapeño is een chilipeper die op de Scovilleschaal tussen de 1.000 en de 50.000 eenheden scoort. De schaal van Scoville, ontwikkeld door Wilbur Scoville in 1912, meet de heetheid van chilipepers. Nederlanders en Vlamingen schijnen 500 tot 1.000 Scoville eenheden te ervaren als een pittig genot in de mond, alles daarboven wordt als een culinaire marteling beschouwd waarbij je zintuigen intens tot orgastisch worden geprikkeld.

Waarom Jalapeño Books?
Die vraag is tweeledig te beantwoorden. Waarom deze naam en waarom überhaupt zelf je boeken uitgeven?

“Gaat ‘ie goed jalapeño pepertje van me?”

Deze retorische vraag krijg ik geregeld op momenten dat ik met een bepaalde vurigheid ‘acteer’. Ik kan wel stellen dat ik ben gezegend met een eigenwijs, impulsief temperament; gelijk een spicy jalapeño peper.

Dat temperament en die eigenwijze inborst zijn mede debet aan de keuze om mijn boeken in eigen beheer uit te gaan geven. Mijn goed ontvangen debuut Villa Gladiola (prijsje hier, nominatietje daar) schreef ik onder contract bij een uitgever in Nijmegen, waarna ik voor mijn tweede boek Eeuwig Donker werd benaderd door een Amsterdamse uitgever die zich manifesteert in de Eredivisie der Hollandsche uitgevers.

Maar lang verhaal kort, mijn ervaringen met gevestigde uitgevers waren niet zo best. Dus besloten mijn temperament en ik het heft in eigen hand te nemen en het conservatieve juk af te schudden. Toen dit besluit was genomen hoefde ik ook niet lang na te denken over een naam voor mijn uitgeverij: Jalapeño Books was geboren.

Een spicy uitgeverij van pittig leesvoer.


Abonneren

Tjeerds Brainfarts bestaat bij de gratie en vrijgevige gulheid van mijn zeer gewaardeerde lezers. Om nieuwe brainfarts te ontvangen en mijn werk te steunen, kun je overwegen (betalend) abonnee te worden.

Want, 90% van mijn brainfarts zijn gratis te lezen. Maar voor betalende abonnees is er meer! Je krijgt toegang tot exclusieve content en andere extra’s, zoals korting op de boeken die worden uitgegeven via Jalapeño Books.

Subscribe, kies voor een maandabonnement, jaarabonnement (17% korting!), sponsorship of donatie en ontvang als eerste (exclusieve) content.

Liever met iDeal betalen? Dat kan! Subscribe, krijg automatisch het jaarabonnement met 17% korting en ontvang als eerste (exclusieve) content.

Subscribe en betaal met iDeal

Eenmalig doneren kan hier, via onderstaande button of met een directe overboeking naar NL70 BUNQ 2076 5623 89 t.n.v. Tjeerds Brainfarts onder vermelding van je mailadres. (en natuurlijk krijg je dan ook - tijdelijk naar rato - toegang tot betaalde content)

Eenmalige donatie via Bunq

En eenmalig doneren via Stripe kan ook. Dan kan hier, of via onderstaande button. (en natuurlijk krijg je dan ook - tijdelijk naar rato - toegang tot betaalde content)

Eenmalige donatie via Stripe

Mijn dank is groot en oneindig!

Unsplash

Niet eigen foto’s die worden gebruikt op deze site bij bepaalde artikelen, blogs en/of pagina’s komen van en vallen onder de voorwaarden van Unsplash. (en zo nu en dan via Wiki Commons) De namen van de fotografen zijn terug te vinden in de shownotes van de desbetreffende foto of als caption onder de foto.

Lique

Het fantastische portret hierboven is geschilderd door begenadigd kunstenares en fijne vrouw Lique. Al haar andere werk is te bezichtigen op haar site: liqueangel.nl.

Subscribe to Tjeerds Brainfarts

Met onregelmatige regelmaat schrijf ik over mijn leven in de bergen, de staat van de wereld, het roerige schrijvers- & uitgeversleven en al wat mijn brein op dat moment uitpoept. Abonneer om als eerste een verse brainfart in je mail te ontvangen!

People

Tjeerd Langstraat

Schrijver & uitgever. Professionele bergliefhebber & ervaren cityguy. Woont deels in heimat Mallnitz, een Alpendorpje in het hooggebergte van Oostenrijk, en deels in de fijnste rotstad van het land, thuishaven Rotterdam.